Bodemfolie

Kruipruimtes in monumentale panden zijn vaak koud en vochtig en kunnen daardoor problemen opleveren. Zo kan het vocht doordringen tot de vloer en vervormingen veroorzaken, leidingen en bouwconstructies beschadigen en de luchtvochtigheid in de kamers verhogen. Door het leggen van bodemfolie zorg je er op een goedkope manier voor dat het vocht dat omhoog komt niet kan verdampen. Zo wordt de luchtvochtigheid in de kruipruimte met 60% verbeterd (lees: verlaagd) en in het hout met 10%.

Wanneer is bodemfolie niet aan te raden?

In veel oude woningen in Nederland staat in de kruipruimte constant een laag water. Dit is omdat deze beneden het niveau van de zee zijn gebouwd en het grondwater naar boven komt. Hier is het leggen van bodemfolie geen goed idee en kan je beter overgaan op de juiste soort bodemisolatie, zoals een laag schelpen of synthetisch materiaal.

Bodemfolie is geen isolatie

Ook al verbetert bodemfolie het klimaat in de kruipruimte aanzienlijk, het werkt niet als isolatie. Daardoor zijn er op het leggen van bodemfolie ook geen subsidies beschikbaar en kan je niet van het verlaagde BTW tarief gebruik maken. Wat je wel kan doen is bodemfolie gebruiken in combinatie met bodemisolatie of het isoleren van de onderkant van je vloer. Bodemisolatiemateriaal ligt op de bodem van de kruipruimte waardoor kou niet meer naar boven komt en je vloer intrekt. Bij het isoleren van de onderkant van de vloer, wordt het plafond van de kruipruimtes bedekt met isolatiemateriaal.

Bodemfolie zelf aanleggen in monumentaal pand

Zo lang je je kruipruimte goed kan bereiken, is het aanleggen van bodemfolie niet moeilijk. Meestal zijn ze verkrijgbaar in verschillende breedtes zodat je voor de afmetingen van de vakken in jouw kruipruimte altijd een geschikte maat zal vinden. Je slaat het folie altijd om en zet het vast in de muur met een folieplug. Houd er wel rekening mee dat de bodem eventueel kan inklinken.