Ventilatie

Als je een kruipruimte hebt in je monumentaal pand dan is het goed om te weten of de ventilatie op orde is. Als dit namelijk niet het geval is dan is het mogelijk dat de vloer gaat rotten. Hierdoor kunnen er hoge kosten ontstaan. Het is slimmer om dit te voorkomen door te controleren of de kruipruimte goed geïsoleerd is en dus ook goed geventileerd.

De voordelen van het ventileren van je kruipruimte

De meeste huizen in Nederland hebben een kruipruimte onder de vloer van de begane grond. Dit is vaak een lage lege ruimte (soms lopen er leidingen of kabels door) die zich onder de grond bevindt. Daarom zijn er vaak problemen met vocht en kou wat door de vloer naar boven kan trekken het huis in. Ook gassen en nare geurtjes kunnen vanuit de kruipruimte omhoog komen via de meterkast of het kruipluik. Om dit te voorkomen is een goede ventilatie van je kruipruimte een oplossing.

Waarom kruipruimte ventilatie?

Het ventileren van de kruipruimte is een alternatief voor het luchtdicht maken van de vloer op de begane grond. Dit is vaak erg lastig omdat er bijvoorbeeld kabels en leidingen de kruipruimte in gaan. Zo kunnen vocht, kou en geurtjes makkelijk je huis binnenkomen. Door je kruipruimte te ventileren verminder je dit aanzienlijk. Condensatie in de kruipruimte zal minder worden, (schadelijke) gassen kunnen niet meer blijven hangen en werkzaamheden in je kruipruimte zijn een stuk aangenamer.

Kruipruimte isolatie en ventilatie

Door de kruipruimte te isoleren kan je veel van bovengenoemde problemen ook oplossen. Je zal bijvoorbeeld minder condensatie hebben waardoor de luchtvochtigheid ook minder is. De temperatuur van je vloer kan hierdoor met 4 graden omhoog gaan. En je leidingen of bouwwerk onder je huis krijgen hierdoor een langere levensduur. Je kan de kruipruimte isoleren door de onderkant van je vloer te isoleren of door bodemisolatie te laten uitvoeren.

Geïsoleerde kruipruimtes en gas

Je kan veel problemen met je kruipruimte oplossen door isolatie aan te brengen, maar schadelijke gassen kunnen nog steeds binnen raken. Radongas is hier één van. Dit is een natuurlijk maar radioactief gas wat in grote hoeveelheden kankerverwekkend is. Daarom is een goede ventilatie ook voor geïsoleerde kruipruimtes van belang.

Wie kan de ventilatie controleren?

Natuurlijk kun je zelf de kruipruimte ventilatie controleren. Het is echter verstandiger om een specialist in te schakelen. Die kan jou helpen om de ventilatie te controleren. Zo kun je rot tegen gaan en ook kun je voorkomen dat er ongedierte in je kruipruimte gaat leven. Een vochtige kruipruimte is namelijk een goede plek voor allerlei ongedierte.

Een goede ventilatie

Als de kruipruimte ventilatie niet goed is dan is het natuurlijk belangrijk om hier snel verandering in aan te brengen. Een isolatiespecialist kan je helpen om de ventilatie te controleren en te repareren. Als je kiest voor kruipruimte isolatie, dan wordt er door een isolatiebedrijf sowieso rekening gehouden met de ventilatie van deze ruimte.