Muurisolatie

In 2008 begon in Nederland de recessie die ervoor zorgde dat verschillende sectoren het zwaar kregen. Een daarvan was de bouwsector. Omdat mensen niet zeker waren van hun baan, durfden ze het niet aan om te investeren in hun woning. Mede daardoor kregen klussers het zwaar.

De voordelen van muurisolatie

Slecht geïsoleerde daken zijn de grootste energieverspillers. Eigenlijk zijn alle monumentale panden slecht geïsoleerd. Ze zijn goed voor 30% warmteverlies. Muren, en in het bijzonder buitenmuren, zijn goed voor 20% warmteverlies. Een gedegen isolatie van je buitenmuur is ondanks dat de subsidie muurisolatie vervallen is, toch iets om over na te denken. Op de lange tijd bespaar je veel geld aan stookkosten en draag je op een goede manier bij aan het milieu. Er zijn verschillende mogelijkheden om een muurisolatie aan te brengen. Bij de gemakkelijkste optie vul je de spouwmuur op met vloeibaar isolatiemateriaal.

Er moet minimaal 3 cm ruimte tussen de spouw en de buitenmuur zitten. Je kan ook je muur isoleren aan de buitenzijde. Daar heb je soms een vergunning voor nodig. Huizen met een monumentale waarde mogen bijna nooit aan de buitenzijde geïsoleerd worden, omdat het het uiterlijk van het huis verandert. Je bouwt namelijk een nieuwe muur tegen de bestaande muur aan, met een isolatielaag tussen beide muren.